LOCATION : Gyunggi-Do
PROGRAM : Residence
MATERIAL : Dryfit
BUILDING SCOPE : 1F
COMPLETION : 2007
AREA : 84.70㎡

System Lab


Beijing, China   Skyscraper   163,000m²







Y Design Office is a network of process driven research collaboratives exploring architecture and its limits in the related areas of complex systems, parametrics, sustainability, and robotics. The office was founded in 2008 and has been awarded in numerous international design competitions. Their works have been widely published online and in various design magazines.

Y Design Office

Jeju stone was applied to two main walls of the house, one of which is a  front exterior wall and the other of which is an interior wall which leads the living space  towards Mt. hanla.it is carefully thought in the development of the design that each rooms are allocated with unique views( with diverse mixture of close and far view to nature) and  relations to surroundings according to their location.



Coordinating the volume of a simple square with the land and landscape, I kept studying until the L-shaped design was finally chosen. It was intended that the overall mass and the floor plan of a simple and abstract building become a reactionary object that accepts the dynamic diversity of the surrounding environment, rather than speaking about the design language itself. The volume of the L-shaped house is constructed with a pilotis structure that is seemingly placed softly above the ground.

Architect: Cho Jae-won (0_1studio)
Design team: Ko Seung-su, Park Da-ram, Kim Ji-youn
Location: Jungmun-dong, Seogwipo-si, Jeju-do, Korea
Site area: 1,238m2
Building area: 99.09m2
Gross floor area: 97m2
Building to land ratio: 10.54%
Floor area ratio: 10.03%
Building scope: 1F
Structure: RC
Exterior wall finish: Basalt fieldstone masonry, Dryvit
Interior finish: Floor - Porcelain tile, Basalt tile, Cedar hardwood / Wall - Lacquer spray applied, Basalt tile

0_1studio

This elongated site is situated below Seoul’s panoramic Namsan Road with a very strict height and building ratio limit. Its position and volume gives adynamic and more open end of this quiet street. The block is actually a bit skewed, and it seems as if the house is trying to say something, while neighboring houses hide behind their high walls The interior spaces are created by excavated volumes; the kitchen, dining and living rooms are interlocking, forming a sequence of views and body positions The interior of the house is far from monolithic.



Indeed, much of it is interlaced and connected through surprising angles. On the first floor, the living room is connected to the kitchen and dining room, with the longest side being over 14 metersThe staircase penetrates the entire house, offering a profound perspective that unites each and every level.



Its complex shape offers both places to sit and spaces to interact, making it an interesting type of “living room.” On the third floor, the master bedroom and the largest bathroom are connected to one another, repeating the same spatial scale and shape as on the first floor.

Window sills are also deep blocks of space that can be used to sit in or even lean against, reviving the traditional Korean way of living close to the floor. From here one can feel the window sill as a fringe space between the interior and the exterior world.

Inside a metal box, there is a concrete box, then a wooden box, then a stone box. The process of excavating a block is further expressed in the articulation of finished materials and details. As the bush-hammered in-situ cast concrete contains teak veneered box-frames and partitions, this also determines the details on the handrail and the choice of fixtures.

The outer surface is a delicate, reflective double layer of different stainless steels, so the house's blunt shape absorbs the daylight and various colors of its surroundings. Made of a layer of slightly corroded stainless steel, it is doubled with a grid of hand-polished stainless plates.

The house may be a block of steel, but it is a “lady” nonetheless.



type: Private House
in Yongsan Itaewon, Seoul, Korea
completion : 2008
site area : 300m2
floor area : 365m2

CHAE-PEREIRA architects‎

“The Bloom”, Breathing Architecture Installation Made Of 14,000 Pieces

Designed by USC architect professor Doris Kim Sung, the "Bloom" installation is made with 14,000 pieces of thermobimetal -- two thin sheets of metals, each with different expansion rates, laminated together. When the temperature rises, the metal sheets curl up. When it gets cooler, the sheets flatten out.



A sun-tracking instrument indexing time and temperature, with a shape alluding to a woman’s Victorian-era under garment, "Bloom" stitches together material experimentation, structural innovation, and computational form and pattern-making into an environmentally responsive form. Made primarily out of a smart thermobimetal, a sheet metal that curls when heated, the form’s responsive surface shades and ventilates specific areas of the shell as the sun heats up its surface. With the aid of complex digital softwares, the surface, made up of approximately 14,000 lasercut pieces, is designed for peak performance on spring equinox, March 20, 2012.


Composed of 414 hyperbolic paraboloid-shaped stacked panels, the self-supporting structure challenges the capability of the materials to perform as a shell. The panels combine a double-ruled surface of bimetal tiles with an interlocking, folded aluminum frame system. Like the undulation of the surface, the frame, by nature of its folds, is designed to appear on the inner or outer surface at the same cadence of the peaks and valleys.



The final monocoque form, lightweight and flexible, is dependent on the overall geometry and combination of materials to provide comprehensive stability. In some areas of "Bloom", the hypar panels are made stiffer by increasing the number of riveted connections, while, in other areas, the panels are deeper to increase structural capability. The severely twisted panel shapes aid in the performance of the surface and challenge the digital and fabrication capabilities of parametric design. Within a single panel, portions of the surface directly face the sun, while the other side is in the shade and requires no reaction or curling. The result is dramatic variation in tile shapes and function within each panel.


Further material and structural research is being conducted by Wahlroos-Ritter in slumped glass, where the focus of innovation is in the formwork and the shaping process. Here, like in "Bloom", the size of the overall structure will be completely relevant to the structural capability of each hypar panel. Simultaneously, Sung is further developing bris-soleil systems and curtain-wall panels that combine responsive thermobimetal with glass into a passive shading systems.



Team

Principal Investigator: Doris Kim Sung
in collaboration with Ingalill Wahlroos-Ritter, Matthew Melnyk
Design Team: Dylan Wood (Project Coordinator), Kristi Butterworth, Ali Chen, Renata Ganis, Derek Greene, Julia Michalski, Sayo Morinaga, Evan Shieh

Construction Team: Dylan Wood, Garrett Helm, Derek Greene, Kelly Wong (Core Contributors), Manual Alcala, Eric Arm, Lily Bakhshi, Amr Basuony, Olivia Burke, Kristi Butterworth, Jesus Cabildo , Shu Cai, Ali Chen, Taylor Cornelson, Erin Cuevas, Matt Evans, Chris Flynn, Renata Ganis, Bryn Garrett, Ana Gharakh, Oliver Hess, David Hoffman, Alice Hovsepian, Casey Hughes, Ross Jeffries, Justin Kang, Syd Kato, Andrew Kim, Glen Kinoshita, Ingrid Lao, Jennifer MacLeod, Max Miller, Mark Montiel, Laura Ng, Robbie Nock, Raynald Pelletier, Elizabeth Perikli, Nelly Paz, Evan Shieh Hector Solis, Raven Weng, Leon Wood, Tyler Zalmanzig


Doris Kim Sung

There is an Egg Chapel being built outside of Seoul in Munho-ri, Yangpyeong on the side of a mountain. It is a small wood chapel for small ceremonies. It is being built by Pastor Song, and The Hi Family.

The Egg Chapel, which they call Capella Ovi, is an ecumenical chapel as part their new W-Zone Park and Campus – a place for all people. The architect of the Egg Chapel is Andrew MacNair who lives and works in New York. The Egg Chapel has been made with a working team of  architects Johanna Post, Lawrence Marek,  Jaesung Jung, Tommy Manuel, Emran Hossein, Zac Kostura (engineer), and Amy Kirk from 2009 to 2012.

The Egg Chapel wood parts were built in the USA by old-school boat builders in Rhode Island – Dan Shea, Will Harmon - and with Michael Capitaine. The chapel was shipped in 12 vertical sections to Inchon by freighter for 5 week passage.

And it is being built in Korea by the local contractor Mr. Young Gil Lee and his crew of Mr. Hong, Back Ja Hyun, Choi Sang Rak, and Seo Kyeong Seok. The Chapel is 30 feet high, 14 feet wide at the floor and 22 feet wide at its maximum girth. It is built on top of a concrete crypt  — a structural foundation and underground quiet room.

Andrew P. MacNair lives and works in New York City since 1971 when he came to the city from Washington and Princeton to study architecture in the graduate school at Columbia University.

Andrew Mcnair



The Daeyang Gallery and House, located in the Sungbuk district of Seoul, celebrated its completion today. Inspired by a 1967 sketch for a music score by composer Istvan Anhalt called "Symphony of Modules," the gallery and house is a composition in sequential movement. Three pavilions - one for entry, one residence, and one event space - appear to push upward from a continuous gallery level below. A reflecting pool, which simultaneously separates and connects the pavilions, establishes the plane of reference from above and below.

After passing through a bamboo formed garden wall at the entry court, ascending steps into the entry pavilion bring the viewer at elbow height with the unifying sheet of water. Here, at the center of this place is an inner feeling with the sky, water, vegetation and the reddened patina of the copper walls all reflected in different ways.

The red and charcoal stained wood interiors of the pavilions are activated by skylight strips of clear glass that are cut into the roof. Sunlight turns and bends around the inner spaces, animating them with the changing light of each season and throughout the day. Like a cesura in music, strips of glass lenses in the base of the pool break through the surface, bringing dappled light to the white plaster walls and white granite floor of the gallery below.



Exteriors are a rain screen of custom patinated copper, which ages naturally within the landscape.
The Daeyang Gallery and House is heated and cooled with geothermal wells.



project info:

program: residential and art gallery
project type: direct commission
structural system: RC structural wall and steel
major materials: exposed concrete and copper panel
site area: 5774f/1760m
floor area (square): 10703sf/995sm
client: daeyang shipping co. ltd.
architect: steven holl architects
design architect: steven holl
associate in charge: jongseo lee
project advisor: annette goderbauer, chris mcvoy
project team: francesco bartolozzi, marcus  carter, nick gelpi, jackie luk, fiorenza matteoni, rashid satti, dimitra tsachrelia
local architect: E.rae architects - inho lee, minhee chung, hyoungil kim
structural engineer: SQ engineering
mechanical engineer: buksung hvac+r engineering
lighting consultant: l'observatoire international
general contractor: jehyo

Steven Holl Architects







ⓒ copyrights 2003-2016 Designersparty, all rights reserved. all material published remains the exclusive copyright of Designersparty.