User inserted image

The dense suburban housing in Pangyo-dong, an area 15 minutes south of central Seoul, leaves little room for parks and greenery. Luckily, Jo Jinman Architects designed Layered Terrace House with a built-in solution to this problem; it includes staggered levels, sheltering 17 different rooms and three external terraces and courtyards, slotting everything into a site of just 13 x 17m.

User inserted imageUser inserted image

Eight family members occupy this house, including grandparents, aunt and uncle, father, mother and two young children. Each resident had different requirements and visions of their perfect home; the grandparents, for example, were keen to get a kitchen garden and study, whereas the young family needed a separate living space, playroom and study for the children.

User inserted imageUser inserted image

Constrained by strict planning regulations that dictated going no more than two storeys high, the architects carefully arranged spaces within a multi-layered split level property with a roof terrace. The spacious result feels more like a three-storey house.

User inserted image The design is ‘dynamic and responsive to accommodate a broad range of fixed and changing activities’, explain the architects. Wide maple stairs link the downstairs lounge to the half-floor of bedrooms above – doubling up as cinema seats for a projected screen. Meanwhile the playroom factors in the children’s present height, enabling two levels within a 3.6m high space, but with a removable mezzanine which will transform the space into a master bedroom as they grow up.

User inserted image

A central courtyard unites all spaces, with interior facades of striped leftover Spruce-Pine-Fir (SPF) creating an intricate timber pattern, which rises up to the roof. Within the rooms, a modest composition of white walls and furnishings, and maple wood floors brings all spaces together, in a continuous layout that cleverly avoids corridors and wasted space.

User inserted image

The introverted house's elevations are rendered dark grey and feature few openings towards the road. Views are largely focused inwards, on the tranquil hidden courtyard and upper terraces, though small balconies and windows puncture the austere external surface, helping natural cross-ventilation throughout. Structural walls and floor slabs are visible on the external facades, revealing a hint of the internal arrangement.

User inserted image

Architects: Jo Jinman Architects Location: Bundang, Korea Site Area: 231m² Building area:109m² Completion: 2015 Interior and Furniture: Jo Jinman Architects Design team: Ukee Hong, Cha Seung Yeon, Photograph: Kyungsub Shin All material: Jo Jinman Architects

Jo Jinman Architects

User inserted image

The Lantern - The literal and mythological meaning of the lantern is highly significant throughout Asian history—it leads you through the dark, showing you the way and indicating the beginning and end of a journey. Neri&Hu’s radical transformation of an existing five storey building in Seoul, South Korea, into a grand flagship store for leading Asian skincare brand Sulwhasoo is inspired by these notions of the lantern.

User inserted imageUser inserted image

The building was designed by Korean architect IROJE and built in 2003. Celebrating the roots of the brand, Neri&Hu wanted to develop a concept with strong connections to Asian culture and traditions, ultimately allowing customers to discover the wealth of Asian wisdom that underpins the Sulwhasoz ethos.

User inserted image User inserted image

The concept originates from three key points that were defined at the very start of the project - Identity, Journey and Memory. Neri&Hu aspired to create a space that appeals to all the senses, that captures the customer immediately as they approach the building, creates an experience that continues to unfold during the journey through the store, and leaves a strong impression with visitors long after they have left.

User inserted image

This is what led to the lantern concept, where a continuous brass structure is the element ties the whole store together, guiding customers while they explore the full extent of the space.

User inserted image

In creating a series of voids and openings in the building, visitors fully experience the structure as it moves through the space and envelops the different programs. Mirror volumes are inserted into a wooden landscape to reflect and amplify the seemingly endless structure.

User inserted image

The delicate structure rests upon a solid ground of wide timber floor boards that occasionally rises up to form wooden counters with inserted solid stone blocks, on top of which Sulwhasoo’s products are displayed as precious objects. While it is primarily a guiding mechanism, the lantern structure is also a source of light—hanging within it are custom light fixtures that turn the structure into the main attribute to frame and highlight the products on display.

User inserted image

Navigating through the five storeys, customers experience changes in atmosphere. The basement spa with its dark brick walls, earthy grey stone treatment rooms and warm crafted wood floors has a sense of intimacy and shelter for visitors. Moving up the building, the material palette becomes lighter and more open, inviting visitors to interact with the space, culminating finally in a roof terrace with its free-flowing brass structure canopy that frames vast views of the surrounding city.

User inserted image

The journey is a constant contradiction between two counterparts: enclosed to open, dark to light, delicate to massive.The holistic approach to the lantern concept—from space-making to lighting to display to signage—gives visitors a sense of endless intrigue and urges them to explore the spaces and products with passion and delight.

Architects : Neri&Hu Design and Research Office Location : 650, Sinsadong, Gangnam-gu, Seoul, South Korea Principals in Charge : Lyndon Neri & Rossana Hu Associate in Charge : Anne-Charlotte Wiklander Area : 1949.0 sqm Project Year : 2016 Photographs : Pedro Pegenaute Manufacturers : Flos, Fritz Hansen, Vitra, e15, Classicon, Roll&Hill, Dela Espada, Carl Hansen, Viabizzuno, Gandia Blasco, Serge Mouille, Mattiazzi, Labo, Kvadrat, Vola, Arne Jacobsen, Stellar works, Parachilna Designers : Sela Lim, Yinan Li, Kailun Sun Senior Associate - Product Design : Brian Lo Associate - Product Design : Nicolas Fardet Senior Associate - Graphic Design : Christine Neri Graphic Designers : Haiou Xin, Litien Poeng

Neri&Hu Design and Research Office

User inserted image

Chang Ucchin (1917-1991) is a preeminent painter of the Korean modern period. He was influenced by European pre-war painters as well as Korean painting. The museum project was initiated by the collaboration of the Chang Ucchin Foundation and the city of Yangju, 10 kilometers north of Seoul. The site is on the edge of a small mountain, at the meeting point of two rivers.

User inserted imageUser inserted imageUser inserted image

From the early days of the competition proposal, we focused on designing a specific space that would reflect the painting’s own character, rather than producing a generic, “perfect” exhibition building. Like the painter’s own art, we would avoid to propose neither a modern museum nor a Korean traditional image.

User inserted imageUser inserted imageUser inserted image

Instead we started from a few selected paintings, describing abstract room images, landscape and animals (tiger, bird, tree and mountain), a house. Scattered rooms, in a traditional pattern, would then be weld together to form a body, floating in a painting like landscape, with a mountain background. The shape of the building itself present the ambiguity of simultaneously being an animal figure, an abstract sign, a traditional house and a labyrinth.

User inserted imageUser inserted imageUser inserted image

The program is simply organized on three levels; a looped circuit first floor that offers sometimes open views or steep mountain slope views, framed by plain exhibition walls and high ceilings. The second level is a succession of separated attic rooms in a semi obscurity that would be fit for paper drawings and small formats. The basement contains services, seminar rooms and secured storage. The whole interior space gives the impression of a labyrinth house where you never get really lost. It offers shadows and contrasted views, avoiding the feeling of being in a perfectly lit conventional museum space.

User inserted imageUser inserted imageUser inserted image

The façades are clad with polycarbonate extruded panels, which were chosen for their seamless weightlessness. White frame and plastic, in a style close to the local agricultural industry was the way chosen to avoid any monumentality or official reverence. The landscape is organized by the previously existing clearing, intervention is kept to a bare minimum; a few concrete walls and paths, the recycling of remaining walls, the preservation of the large chestnut trees that seem to thrive on this side of the mountain, the old picnic place maintained on the river shore.

User inserted imageUser inserted image

Architects : Chae-Pereira Architects Location : Gyeonggi-do, South Korea Area : 1650.0 sqm Project Year : 2014 Photographs : Park Wansoon, Thierry Sauvage Engineer : Jin Young Kim (J.Tec Structural Engineering Co.,Ltd), Sang Kwon Kim (BOW M.I.E Consultant), Suk Hwan Kwon (Ellim Consultant Co.,Ltd.), Chang Gyu Choe (MK Engineering & Consultant Co.,Ltd) Site Area : 6600m² Gross Floor Area : 1852m²

Chae Pereira Architects







ⓒ copyrights 2003-2017 Designersparty, all rights reserved. all material published remains the exclusive copyright of Designersparty.